Принципи на графичния дизайн

Вие сте тук

22

February
0(votes)
news

 

Принципи на графичния дизайн за намаляване на умственото натоварване на потребителя

Когнитивно натоварване или умствено усилие е необходимо за всяко действие. Това е ограничен ресурс, така че потребителският интерфейс трябва да бъде проектиран така, че да сведе до минимум умствената (когнитивна) тежест за потребителя.

Следвайки принципите по-долу, ще можете значително да улесните потребителя, както и да му дадете възможност да фокусира вниманието си върху тези елементи, които наистина са важни в дадения момент. Важно е да се запомни, че потребителят винаги има цел, независимо дали ще е покупка, търсене на информация или просто използване на съдържанието. Колкото по-малко потребителят трябва да мисли за начините за постигане на целта, толкова по-вероятно е целта да бъде постигната.

Избягвайте ненужни елементи

ненужни елементи

Всеки елемент, който не помага на потребителя да постигне целта си, работи срещу него, защото го разсейва. Отказът от излишни цветове, изображения, визуални ефекти е от решаващо значение. Но тук трябва да се поясни – простотата не бива да е за сметка на разбираемост.

Използвайте шаблони

С помощта на шаблоните, където е уместно, вие давате в ръцете на потребителя познати инструменти. Това намалява количеството нова информация, която потребителят трябва да научи за постигане на целите, съответно приближава потребителя до целта.

Изключвайте излишните задачи

Всеки път, когато се изисква от потребителя да усвоява съдържание или да вземе решение, това увеличава натоварването. Когато е възможно, опитайте се да освободите потребителя от допълнителни задачи по страниците на сайта, за да му е по-лесно да се фокусира върху постигането на целта. Когато не е възможно напълно да се отървете от излишните задачи, има възможност за задаване на настройките по подразбиране, които могат да бъдат редактирани при необходимост.

Ограничавайте избора

Нашата оперативна памет е ограничена. Когато се сблъскаме с много възможности, умственото натоварване се увеличава поради проблемите с избора. Важно е да се намали броят на вариантите, между които може да избира потребителят във всеки един момент. Особено обърнете внимание на навигацията, формите и падащите менюта.

ограничавайте избора

 

Групирайте възможностите за избор

Когато вариантите, между които трябва да избира потребителя, са пръснати из няколко групи, той може да приеме една от групите за цялото поле на избор. В такъв случай изборът ще бъде не само ограничен, но и по-сложен, тъй като ще са на разположение само част от всички възможности за избор. Винаги обединявайте възможностите за избор в една група – това помага да се избегне излишното натоварване.

Стремете се към четливост

Просто четливо написани текстове не са достатъчни – трябва да се направят лесни за възприятията. Шрифтовете трябва да бъдат естетически приятни, да са съобразени със съдържанието и да са лесни за четене, а дизайнът – ненатрапчив. Колкото по-малко се отвлича вниманието на потребителя, толкова по-лесно ще му бъде да разбере съдържанието.

четливост

Използвайте иконите с повишено внимание

Изследванията показват, че иконографиката се запомня трудно и може да увеличи умственото натоварване при разпознаване на смисъла. Докато общоприетите икони работят добре (като „печат“, „затвори“, „пускане/спиране“, „отговори“, „сподели“), разпознаваемостта на останалата част икони, изградена на досегашния опит на потребителя, не може да се помести в никакви стандарти. За да се избегне двусмислие при използване на икони, комбинирайте ги с надписи.