14 интересни и забавни факта за графичния дизайн

Вие сте тук

20

February
0(votes)
news

Графичният дизайн е познат не само заради своя творчески елемент, но също, че е атрактивна и приятна област. Несъмнено, когато говорим за световния графичен дизайн, има много забавни факти, които си заслужава да се знаят.  И докато някои истории се чуват по-често, други все още остават неизвестни за много хора.

Тук са 14 от най-интересните факти за графичния дизайн:

1. Удивителна е откритата първа призната визуалната комуникация подкрепена с пиктограми и символи от периода между 15 000 – 10 000 г. пр.н.е., в пещерите Ласко в Южна Франция.

2. Claude Garamond, издателят и легендарен дизайнер на шрифтове, на който е наречен шрифта Garamond почива в бедност на  71-годишна възраст.

3. Перец Розенбаум е дизайнер, на чието въображение е плод логото на IBM, старото лого на UPS, както и много други корпоративни идентичности? Не се изненадвайте, … Перец Розенбаум е само рожденото име на Paul Rand.

you-2you-1

4. Известният Чичо Сам, плакатът за набиране на доброволци „Искам те за американската армия“, проектиран от James Montgomery Flagg, е всъщност вдъхновен от британската версия на плаката на Alfred Leete.

5. „Мъжът на Michelin“, вписан в логото на Michelin е първоначално наречен „Мосю Бибендум„. Той също така участва като герой в спечелилия Оскар филм „Logorama“ .

first_website_ever

6. Първият сайт на Интернет е http://info.cern.ch/. Стартиран е през 1992 г. от Тим Бърнърс -Лий. Той все още е активен.

7. Шрифтът Georgia проектиран от Матю Картър, е кръстен на заглавието на таблоида “Alien heads found in Georgia”.

nba-logo

8. Спомняте ли си известното лого на NBA? Опасявам се, че този, който виждате на изображението не е Майкъл Джордън. Джери Уест е играчът, изобразен в дизайна.

9. Силуетът на момчето в лого дизайна на логото на Hollywood studio Dreamworks SKG е Уилям, син на Робърт Хънт (илюстратора нает за проектирането).

10. Шрифтът Avant Garde е създаден от Herb Lubalin по необходимост, поради несъвместимостта на главата в заглавието на списание Avant Garde .

11. Дизайнът на логото на Coca – Cola не е направен от един шрифт, а първоначално е бил подготвен с помощта на почерк, сега известен като Spencerian Script.

12. Печатът на Съединените щати е проектиран през 1770 година от Чарлз Томсън (бивш секретар на конгреса ).

13. Шрифтът Sans-serif има няколко имена в миналото. Някои от тях са Egyptian, Antique, Grotesque, Doric, Heiti, Lineale и Simplices.

14. John Callcott Horsley е проектирал първата коледна картичка през 1843. Но тя първоначално е поръчана като първата в света търговска коледна картичка от сър Хенри Коул.

 

Източник: AlphaGraphics Lake Mary