Иконките в графичния дизайн

Вие сте тук

22

February
1 (votes)
news
5

Иконките в графичния дизайн – важен акцент за всеки сайт.

Когато попаднете на даден сайт, веднага правят впечатление добре направените и красиви икони, които са разположени из целия сайт. Те много добре привличат вниманието на посетителите и внасят собствен акцент.

Защо са нужни иконките

Иконките са инструмент, с помощта на който потребителят по-лесно и ефективно възприема информацията, намираща се на сайта. С помощта на иконите съдържанието изглежда много по-интересно и по-богато. Когато човек за първи път попада на сайта, той сканира страницата в търсене на нещо интересно или интересуващо го като услуга или продукт. И когато нещо привлече вниманието му, той започва да чете, спира се на дадената информация. Наличието на добре подбрани, изработени и разположени иконки са най-лесният и ефективен начин да въведете потребителя в съдържанието на вашия сайт.

Приложение на иконките

приложение на иконките

Много често се използват, когато се изброява наличието на дадени услуги. Те помагат по-добре да се възприема информация и могат по-информативно, нагледно да предадат характеристиките на необходимата информация.

  • Също така иконките можете да използвате в списъци за различни приложения или продукти. В такъв случай те могат да играят ролята на лого.
  • Освен това, често се използват за привличане на вниманието към новостите на сайта.
  • Иконките ще ви помогнат много добре при разделянето на заглавия и секции в сайта или при използването им като точки в абзаците. В такъв случай дори много голям текст ще бъде интересно да се прочете. Ако иконите се позиционират в дясно от текста, също ще се оформи подходящо и цялата страница ще изглежда прегледна и спретната.

Външен вид на иконките

размерът на иконите_128x128pxОбикновено размерът на иконите е около 128 на 128 пиксела. Затова при разработването на иконки трябва в този размер да се побере всичко, което е необходимо, използвайки при това минимум инструменти. Трябва да отговарят на съдържанието и да имат максимално опростен дизайн.

Да се направи микс от икони от различни стилове не е подходящо и препоръчително – това е една от най-грубите грешки в уеб дизайна. В иконата трябва да се покаже, изобрази най-важното, което е включено в съдържанието и при това красиво да поддържат и допълват стила на сайта. Поставянето на тези графични елементи може да е в заглавните части, странични панели, списъци, в главното меню и т.н. В крайна сметка, където е нужно и има място.

Опитайте се да използвате иконите с вкус и по предназначение, не прекалявайте с броя и гъстотата им и тогава всичко ще бъде красиво. Те ще изпълнят основната си цел – да привлекат вниманието ефективно и да внесат акцент на персоналност в сайта.