Използването на цветовете при уеб дизайна

Вие сте тук

20

April
1 (votes)
news

Използването на цветовете в рамките на проекта е едно изключително изкуство. Ако желаете вашата работа да спечели вниманието и овациите на аудиторията, ако искате да постигнете визуална красота, трябва добре да познавате цветовете и различията, които носят те, за да предизвикват екстаз от емоции. Ако не подходите правилно в съчетанията, аранжирането и подбора на цветовете, обратния ефект може да ви връхлети и тогава никой да не прояви интерес към творението ви, а именно вашия уеб сайт.
 

Всеки цвят си има своето значение, символика и предразполага по различен начин. Добре е да сте наясно с цялата гама и многообразни комбинации, за да постигнете страхотен дизайн на вашия проект.

За да сме максимално полезни ще направим едно кратко разгръщане на основните цветове и асоциациите, които се правят с тях.
 

Така например много банки използват синия цвят за логото, надписите и основните рамкови изображения. Това е така, защото синия цвят вдъхва увереност и доверие, а това са качества, които трябва да притежава всяка банка.

Ако желаете да вдъхнете доверие у клиентите си, то неминуемо се опрете на синия цвят.

Жълтия цвят натоварва очите. Ето, защо използван в твърде големи количества той може да отблъсне зрителя. Доказано е, че сайтове наблягащи на жълтите краски не задържат дълго посетителите си или въобще не са посещавани, поради дразнещия ефект от самия цвят.
 

По отношение изграждането на дизайн на вашия уебсайт, не бива да се насочвате само към тези два цвята. Дори комбинацията от които и да било два цвята ще е твърде постна и също би имала обратен резултат за сайта, а именно да намали посещаемостта му.
 

Ако правите дизайна на уеб сайт за дамско бельо например, розовите нюанси ще са много привлекателни. Обратен ще е ефекта ако посегнете към тази гама от цветове за дизайна на мъжки сайт, а това неминуемо ще се отрази върху продажбите му.
 

Ако уеб сайта има за цел да информира, представлява вид брошура, то комбинациите от цветове, срещащи се в природата могат да идентифицират и спомогнат за запомнянето му; ако сайта е, с цел да напътства и насърчава потребителя да се насочи и съсредоточи в действията си, то подходяща гама ще са също някои от цветовете на небето, тревата, водата; ако идеята е да ангажира, като прави страниците, по удобни и увлекателни, може да наблегнете и на по красни цветове и в случаите, когато целите да вдъхновявате с дизайна на сайта, то правете го смело, като комбинирате множество цветове.
 

Всичко по отношение изграждане дизайна на уеб сайт изисква голяма точност, прецизност и талант. Разбира се не всеки крие тези качества, но с времето всеки може да се научи ако има желание.

Ако сте само собственик на сайт не берете грижи за цветовата гама, а наблегнете на стратегията по разработване продажбите на сайта. За дизайнерското изпълнение и цветовото съчетание се доверете на опитни специалисти, за които играта с цветове в направата на уеб сайт е просто невинна детска игра.

Ако пък сте кандидат да станете професионалист в направата на уеб страници, то определено ще трябва много да учите и изпробвате, за да се превърнете в истински „Пикасо“.
 

И все пак няма невъзможни неща, ако имате желание и мотив нищо не би ви попречило.

 Tags