Лесни цветови преходи с Blend tool | Illustrator

Вие сте тук

18

August
0(votes)
news

Тъй като всички обекти на Illustrator имат вектори, много по-лесно е да създавате динамични ефекти от основните форми. Градиентите могат да бъдат приложени към една единствена форма или могат да бъдат създадени чрез смесване на множество форми заедно.

Ще покажа последната техника, използвайки малък трик, известен като Blend Tool. Това е много просто след като научите как да промените настройките и да накарате градиентите да работят по предназначение.

 

1. Чертаене на фигури

Отворете Adobe Illustrator и създайте нов празен документ. Сега нарисувайте форма, като квадрат или кръг, или дори нещо по-детайлно като многоъгълник. Променете цвета за попълване на нещо различно от бяло така, че да можете да го видите.

draw a shape illustrator

Трябва също така да премахнете контура от формата така, че той просто да има плътен цвят. Сега нарисувайте друга форма в настоящата форма - тя може да бъде по-голяма или по-малка. Ако е по-голяма, тогава ще трябва да намерите другата форма и да кликнете с десен бутон на мишката върху Arrange> Bring to Front.

illustrator shape bring to front

Сега можем да преместим по-малката форма към центъра на по-голямата форма и да смесим цветовете заедно.

Изберете инструмента Blend от панела с инструменти, като кликнете върху иконата или натиснете бързия клавиш на клавиатурата - W.

illustrator blend tool

2. Размазване на формите

Ако искате ръчно да създадете ефект на размазване, трябва само да кликнете в двете форми, за да създадете замъглена граница. Можете да добавяте точки към ефекта на размазване за манипулиране или ръчна редакция.

Може да го зададете в лентата от менюто Object> Blend> Make.

object blend tool ai

И двете техники изпълняват точно същото нещо, като запазват двете форми отделни.

sample blended rectangles illustrator

Ако искате да редактирате ефекта на размазване, ще трябва да смесите опциите за размазване от палитрата с инструменти. За целта просто щракнете двукратно върху инструмента Blur, който отваря диалоговия прозорец Blend Options.

blend options illustrator

3. Редактиране на опциите

Трябва да се отбележи, че опциите за смесване са донякъде незначителни. Можете да добавите допълнителни точки в градиента или да манипулирате как се извършва смесването. Но като цяло ще искате да упражнявате този ефект самостоятелно в реални проекти, за да видите как изглеждат те.

blend options steps gradients

Като си поиграете с различните стойности ще научите как да използвате най-добре този инструмент. Това е много различно от инструмента за градиент, защото работи въз основа на пътя на вътрешната форма.

Например, ако добавим друг по-сложен елемент във вътрешния път, можем да манипулираме формата на градиента. Това ви позволява да развивате по-детайлни обекти и многостранни многоъгълници с лекота.

anchor points paths blend tool

Имайте предвид това за бъдещи векторни проекти, когато създавате икони, знаци или дори лога. Може дори да опитате да намалите прозрачността на външната форма, за да получите ясен прозрачен градиентен ефект при манипулиране на пътя.

Илюстраторът е като всяка програма на Adobe, тъй като изисква практика и търпение. Колкото повече се опитвате толкова повече ще научите.

Това е първият ми урок. Ако ви е харесал, следете следващите ми уроци и ще видите колко бързо ще подобрите уменията си.