Странните истории на 5 от най-популярните емблеми в света

Вие сте тук

28

August
0(votes)
news

Michelin

Симпатичното дебело човече на Michelin започва своя “живот” през 1898 г. Bibendum, както е официалното му име, не винаги е било усмихнато и дружелюбно. В ранните години от развитието си талисманът изглежда като плашеща мумифицирана пияница. На постера, с който Michelin представя новото си лого, Bibendum вдига тост с чаша шампанско и носи на главата си очила с верижка, а на масата пред него има прибори за хранене и надпис “Наздраве”. Слоганът пък гласи: “Гумите Michelin изпиват препятствията!” След появата на въпросният плакат, човечето се сдобива с непопулярния сред ръководството на Michelin прякор – уличният пияница.

 

 

NASA

Често корпоративните емблеми си печелят прякори през годините. Логото на Американската космическа агенция NASA не прави изключение. През първите 15 години от историята си Агенцията е представлявана от лого, известно като “кюфтето”. Асоциацията идва от кръглата форма на емблемата, в която са разположени няколко съзвездия, а в центъра с бели букви пише NASA. Логото е променено през 1976 г. от базираното в Ню Йорк студио Danne & Blackburn, което изчиства концепцията и просто изписва името на агенцията с дебели и извити букви в бял цвят. Буквите “N” и “S” в надписа напомнят за конструкцията на контролните кули на космодрумите, а двете “А”-та имат сходна форма с носа на всяка ракета. Тази емблема също получава прякор – "червеят". Проблемът се заражда още преди логото да е показано официално. В момент от историята си NASA се състои от няколко офиса, които работят независимо един от друг. Техният първи досег с новото лого е, когато то е изпратено на шефовете на всяко звено чрез нова компютърна система за комуникация. И докато останалата част от света свързва емблемата с космически совалки и сателити, вътрешно логото става известно като “червеят”, който плъзва по компютрите. То става и символ на нова ера за Агенцията, в която заповедите се спускат от високо от централата. Когато Дан Голдин поема NASA през 1992 г., Агенцията още е в криза, заради катастрофата на совалката Челинджър, която се разпада секунди след излитането си шест години по-рано. Според информация от вестниците по това време Голдин разговарял с Пол Халауей, който отговарял за изследователския център на NASA в Лангли. На него Халауей предложил на Голдин да смени “червеят” и да върне старото лого, за да повдигне духа на служителите. Голдин послушал съвета и през юни 1992 г. върнал “кюфтето”.

 

 

CBS

През 1950 г. Алексей Бродович, известният арт директор на списание Harper’s Bazaar, напуснал, за да създаде ново списание. То било посветено на графичния дизайн и се казвало Portfolio. В първия му брой имало статия за рисунките на последователите на американската религиозна секта на шейкърите от средата на 19 век. Общността била известна с това, че нейните поддръжници изобразявали духовните си видения чрез на рисунки. Детайл от една от тези рисунки, приличащ на всевиждащо око, очевидно вдъхновил много един от читателите на Portfolio. Той се казвал Уилям Голдън и тогава бил творчески директор на американския телевизионен канал CBS. През следващата година Голдън бил ангажиран със задачата да измисли ново лого на теливизията, като едно от първите му предложения била стилизирана версия на въпросното око. Оттогава то е официалното лого на CBS.

 

 

Мир

Знакът за мир е измислен през 1958 г. по повод движението за ядрено разоръжаване във Великобритания. Дизайнерът Джералд Холтъм разказва, че почерпил вдъхновение от собствения си лик. Той застанал пред огледало и се опитал да изиграе отчаян човек. Сетил се и за картина на Франсиско Гоя, на която е изобразен човек, изправен пред екзекуция. Неговите ръце са вдигнати нагоре и навън, образувайки латинската буква “V”. Холтъм искал да вгради в логото и буквите “N” и “D”, идващи от “Nuclear Disarmament” (ядрено разоръжаване), използвайки международните сигнали за тях. Този за буквата “N” се изпълнява от човек с два флага, сочещи надолу и навън, което на практика формира обърната буква “V”, а този за “D” се изпълнява с един флаг право нагоре и един право надолу. Така се ражда логото, което впоследствие е стилизирано с кръг.

 

 

Bell Systems

Преди да бъде разцепена от правителството, Bell Systems e процъфтяващ монополист, който контролира телефонните услуги в Щатите. Когато известният дизайнер Сол Бас получава задачата да създаде нова идентичност на конгломерата в края на 60-те, това е едно от най-големите задания за корпоративно брандиране в света. Логото си Бас представя с драматично 30-минутно видео, което е харесано и одобрено от ръководството на компанията. В продължение на много години след въвеждането си през 1969 г., емблемата се радва на впечатляващо високи нива на разпознаваемост от 93%. “Повече хора знаеха, че това е логото на телефонна компания, отколкото как се казва президентът на Америка.” Десетилетия по-късно, когато антимонополни органи на американското правителство принуждават AT&T да се отдели от Bell, компанията отново наема Бас, за да измисли лого. Той представя сегментирания глобус, който AT&T използва и днес.

 

 Tags