Успешно комбиниране на шрифтовете

Вие сте тук

22

February
1 (votes)
news

3 практически начина за успешно комбиниране на шрифтовете

 

Комбинацията на шрифтове е едно от най-трудните умения за всеки графичен дизайнер. Има десетки начини за съчетаване на шрифтове, но в действителност рядко е необходимо да се използва повече от един тип шрифт. Най-често е достатъчно да се създаде визуален ред и да се предаде информацията до потребителите.

Но има проекти, в които логото е под формата на текст и по принцип шрифтът, използван за лого, не се използва за основния текст. Има базово правило – да не се използват повече от три шрифта в единна конструкция.

Или в случая с използваните шрифтове – по-малко и по-опростено означава по-добре. Всеки шрифт трябва да „си извоюва“ правото на използване в работата ви. Ако нямате основателна причина да прилагате един или друг шрифт, тогава по-добре не го правете.

 

Как да изберете шрифт на практика

как да изберете шрифт

Клиентът често указва шрифт или дори набор от шрифтове като част от корпоративния стил или марка. При избора на шрифт за основния текст вашата основна задача трябва да бъде разпознаваемост. Не се опитвайте да бъдете оригинални на този етап. По-добре е да използвате няколко добре познати шрифта, отколкото да „откривате топлата вода“ във всеки свой проект. Открийте за себе си няколко основни шрифта и им останете верен. При избора на втори шрифт, спазвайте следните моменти:

  1. Вторият шрифт се използва не за практичност, а за да предаде уникалност​ на илюстрирането. Той трябва да бъде избран не само заради собствената си уникалност, но и за да направи уникален и първият, основен шрифт. Всеки шрифт е различен, като например степента на дружелюбност, ергономичност и т.н. Ако и двата шрифта притежават едни и същи характеристики, когато се комбинират, то свойствата на всеки се подсилват.
  2. Вторият шрифт трябва да изглежда така, сякаш е създаден да се комбинира с първия. Обърнете внимание на шрифтове с аналогични пропорции: с подобни форми, съответстващи си по височина и очертания.

Като се имат предвид тези две важни точки, могат да се разграничат три варианта за подбор на втория шрифт:

Вариант 1: Безопасен избор

Droid-Meta

Създадени са много съпътстващи шрифтове. Шрифтът Officina има типа на Sans Serif и Serif; шрифтът Meta на Meta Serif. Много използват за основния текст комбинация от Droid Sans и Droid Serif. Ако не сте уверени в умението си да комбинирате различни шрифтове, това е надежден вариант, който е безопасен избор.

Officina

Вариант 2: Контрастни характеристики

SolomonSans

Ако сте избрали достатъчно четлив шрифт за основен, то за оформление можете да изберете по-малко четлив вариант. Шрифтът Solomon Sans изглежда съвременно и лесен за четене. За контраст на такъв шрифт ще е подходящ Cuprum.

Вариант 3: Контраст на стилове

Освен противопоставянето на характеристики, можете да изберете напълно различен подход и да противопоставите всички характеристики на шрифта.

ConquerorSans

Conqueror Sans – обикновен неконтрастен несерифен шрифт. Но въпреки простотата си, той е подходящ за основния текст. Той не е академичен, но е много успешен корпоративен шрифт. За контраст на Conqueror Sans можете да изберете Constantia, който се избира за печатни и електронни издания.

Извод

различните шрифтове

Различните шрифтове и техните интересни комбинации могат да добавят пикантност, искрица във вашия проект. Но както и в много други неща, при използване на шрифтовете се препоръчва сдържаност.

Самият процес на избор и какво правите, за да комбинирате шрифтовете, в действителност не е от значение. Важен е само крайният резултат. Не се страхувайте да поемате рискове, да експериментирате и търсите неочаквани комбинации – така ще получите най-добри резултати!